Korte biografie van Kenji Shimizu en interview met zijn zoon en dojo-chef Kenta Shimizu.

1965 shimizu ueshiba

Kenji Shimizu, stichter van Tendoryu Aikido

  • 1940: Geboren in Tendo Honami-cho, Fukuoka. Begon op 13-jarige leeftijd met Judo en behaalde de 4de dan Kodokan.
  • 1962: Studeerde af aan de Meiji Universiteit.
  • 1963: Uchideshi (leerling) van Meester Ueshiba, de stichter van Aikido. Later behaalde hij de 8ste dan.
  • 1969: Stichtte zijn eigen dojo "Shimizu Dojo".
  • 1975: De naam van de dojo werd gewijzigd in "Tendokan".
  • 1978: Werd uitgenodigd naar Duitsland (voorheen West-Duitsland) en bezoekt dat land sindsdien jaarlijks om Aikido te onderwijzen. Bezocht later ook Slovenië, Nederland, België, Oostenrijk en Frankrijk.
  • 1982: Richtte Tendoryu Aikido op en maakte van Tendokan in Sangenjana het hoofdkwartier.
  • 1994: Afscheuring van de All Aikido Federation of Germany en oprichting van een aparte organisatie, Tendoryu Aikido Germany. Het feest van de 25ste verjaardag werd gevierd in Meiji Kinen Kan.

Kenji Shimizu Sensei was de laatste uchideshi van Morihei Ueshiba. Na het behalen van zijn 7de Dan en het overlijden van O'Sensei stichtte Shimizu Sensei een onafhankelijke Aikidoschool in Tokyo, 'Tendokan' genaamd. In 1991 ontving hij van de Nihon Kokusai Budoin zijn 8ste Dan en werd zo een van de hoogst gegradueerde aikidomeesters ter wereld. In 2002 werd hij door de Japanse minister van Buitenlandse Zaken geëerd voor het verspreiden van Aikido als deel van de Japanse cultuur. Kenji Shimizu Sensei reist verschillende malen per jaar naar Europa om Aikido te onderrichten.

shimizu moers


Kenta Shimizu, dojocho

kenta
Waarom begon je met Aikido?

Aikido is al vanaf mijn kindertijd dichtbij mij en ik ben op natuurlijke wijze ingerold. De vrienden met wie ik trainde en de studenten die helemaal uit het buitenland kwamen om Aikido te beoefenen, vormden vanaf zeer jonge leeftijd een groot deel van mijn leven.

Wat is de aantrekkingskracht van Aikido?

Het betekent dat we met iedereen kunnen trainen, ongeacht leeftijd of geslacht. Aikido kent geen competitie, dus zijn er geen ‘vijanden’. De ‘vijand’ is echter niet de trainingspartner, maar ikzelf, mijn slechte eigenschappen. Aikido is een krijgskunst waarbij je via je trainingspartner oog in oog komt met jezelf.

Verdergaan met Aikido...

Je kunt jezelf altijd in vorm houden door met iedereen te oefenen, van kleine tot grote mensen. En door te blijven oefenen, door je ademhaling stabiel te houden en je lichaam en geest ontspannen te houden, zul je in staat zijn een solide zelf te vormen in je dagelijkse leven.



Alle artikels uit deze categorie

  • Kledij

    Om aikido te beoefenen heb je in het begin niet veel nodig. De beginnende Aikidoka is al klaar voor zijn eerste lessen met een paar slippers en goede losse kleding. Na een paar initiatielessen, als de beslissing is genomen om door te gaan met Aikido, is de stap naar een aikido-pak een goede...

  • Wapens

    Naast het ongewapend oefenen wordt er ook met wapens getraind.

  • Etiquette

    Zoals bij elke sport zijn ook bij aikido afspraken met betrekking tot omgaan met elkaar en gedrag in de dojo. Hieronder vind je enkele algemene richtlijnen.

  • Woordenlijst

    Een aantal woorden, uitdrukkingen, beleefdheidsformules, e.d., die vaak gebruikt worden tijdens trainingen en stages.

  • Shimizu Sensei en zoon

    Korte biografie van Kenji Shimizu en interview met zijn zoon en dojo-chef Kenta Shimizu.

In memoriam Jos Vanroy

Op zondag 6 januari 2019 nam Jos een definitief besluit over zijn leven. Hij zag geen uitweg en nam een beslissing die we moeten respecteren. We verloren een vriend en een leraar. Veel waardevolle herinneringen, lessen en gesprekken blijven ons bij.
Laten we hem in onze herinnering houden zoals hij was: met liefde voor zijn gezin, met passie voor aikido en met een warme glimlach in het gezelschap dat hij op prijs stelde.

2018josvanroy2
2019 josvanroy
20180628 jos vanroy